banner - divelife1

Octopus

De octopus is een speciale tweede trap van een ademautomaat voor duikers en dient als alternatieve luchtvoorziening. Het is ontstaan uit veiligheid en biedt meer geruststelling aan een duiker. Een octopus is een onderdeel van de gehele luchtvoorziening. De set wordt aangesloten op de kraan van de duikcilinder.

Een totale set bestaat meestal uit:
•een eerste trap (de drukreduceerder)
•een primaire tweede trap
•een octopus (secundaire tweede trap)
•een manometer/console of zender voor een computer
•een inflator(slang)

De primaire tweede trap (automaat) gebruikt de duiker zelf en de octopus is de reserve. Wanneer de primaire tweede trap (automaat) het begeeft, dan kan men de octopus gebruiken of als een mededuiker geen lucht meer heeft, kan de octopus aangeboden worden. Meestal is de octopus geel om zo zichtbaar mogelijk te zijn. De slang van de octopus is ook langer en vaak geel.

Octopus

Maar omdat dit systeem niet voldoende is, voor bijvoorbeeld technische duikers, werken zij aan de ontdubbeling van dit systeem. Dat wil zeggen dat op de duikcilinder niet één kraan, maar twee kranen moeten staan (eigenlijk een T-stuk met links en rechts een kraan) met op elke kraan een eerste trap en een tweede trap gemonteerd. Bij dit systeem mag ook een eerste trap het begeven zonder dat dit enig gevaar oplevert voor de duiker.

Een ander alternatief voor de octopus is de Air2. Dan kun je de octopus laten vervallen en komt er in plaats van je “normale” inflator een Air2 in de plaats. Dit is een ademautomaat die geplaatst is op je inflatorslang en je kunt er je jacket mee regelen.

air2